top of page

Mitä 10-11-vuotiaiden futisharrastus maksaa? (Kesän 2019 tilinpäätös)


Urheilun, ja etenkin junioriurheilun kustannuskehitys on jatkuvan keskustelun alla. Harrastamisen kalleudesta puhutaan paljon, mutta mihin rahat menevät? Tässä yhden joukkueen tilinpäätös.

Tolkis Bollklubbin 2008-syntyneet juniorit aloittivat jalkapallokautensa pääsiäisviikolla 2019. Tai oikeastaan toiminta on käynnissä ympäri vuoden. Laji vaihtuu lennossa seuran hengen mukaisesti - futiskengät otetaan esille kun salibandymaila laitetaan varastoon. Tässä tarkastellaan jalkapallotoiminnasta aiheutuneita kustannuksia ajalta huhti-lokakuu 2019.

Tänä aikana joukkue harjoitteli 30 kertaa (39,5 tuntia) ja pelasi 39 ottelua (28,5 tuntia), yhteensä 55 toimintapäivän aikana. Harjoitukset järjestettiin uudehkolla Tolkkisten tekonurmikentällä, johon useimmat pelaajat voivat tulla omatoimisesti polkupyörällä. Koska vanhempien kuljetusapua ei tarvita, toinen joukkueen vakiovuoroista järjestettiin iltapäivisin, ensin alkaen klo 15.30 ja myöhemmin heti koulun jälkeen klo 14.00. Osallistumisprosentti oli korkea läpi koko kauden.

Joukkue pelasi Uudenmaan piirisarjassa sekä osallistui neljään turnaukseen (Helsinki Cup, Valtti Cup Puotilassa, Itämeri Cup Hangossa ja itse järjestetty Itä-Uudenmaan mestaruusturnaus).

Kauden kokonaiskustannukset olivat 3 500 euroa, josta turnaukset veivät valtaosan. Hangon kolmen päivän yöpymisturnaus maksoi 1250 euroa, Helsinki Cup ja perinteiset hampurilaispäättäjäiset 450 euroa ja Valtti Cup 200 euroa. Pelipassit ja vakuutukset veivät yhteensä 400 euroa ja piiriottelut (osallistumismaksu, kenttä ja tuomarit) maksoivat 500 euroa. Oman turnauksen kustannukset nousivat noin 600 euroon, joka katettiin osallistuvien joukkueiden osallistumismaksuilla.

Pelaajien kausimaksu oli 130 euroa/pelaaja (sisältäen pelipassin ja vakuutukset sekä kaikki harjoitukset, ottelut ja turnaukset lukuun ottamatta Hangon turnausta). Hangon turnausosallistujat maksoivat viikonlopusta omakustannushinnan 90 euro, johon kuului majoitus ja ruokailut. Lisäksi osa pelaajista osti kesän aikana joukkueen ainoat pakolliset tekstiilit, sinisen pelipaidan ja siniset shortsit omakustannushintaan 45 euroa. Samaa paitaa käytetään salibandyssa. Seura hankkii pelaajille keltaisen varapaidan, joka palautetaan oman käytön jälkeen ja käytetään uudelleen nuoremmissa ikäluokissa. Seuran kaikki jäsenet maksavat jäsenmaksuna 15 euroa/kalenterivuosi, jolla katetaan yhteiset kulut (mm. kirjanpito, nettisivut, yhteiset hankinnat).

Kun laskee kaikki harjoitus- ja ottelutunnit (ilman Hangon turnausta), tehokasta harjoitusaikaa kertyi 39,5 tuntia ja otteluaikaa 24,5 tuntia. Kausimaksulla ohjatun futistunnin hinnaksi tulee siis noin 2 euroa/tunti.

Tähän edulliseen hintaan vaikuttaa moni asia, kuten Porvoon kaupungin liikuntatilojen edulliset taksat, varusteiden uudelleenkäyttö ja etenkin valmentajien ja vanhempien vapaaehtoistyö. Joukkueen varainhankintatempaukset kuluneen kauden aikana (mm. turnauskioskit ja kantotalkoot) toivat mukavan alkurahoituksen ensi kesän Örebro Cup-turnaukseen, johon menemme lentäen ja yövymme Ruotsissa kolme yötä.

Kun mukaan lasketaan salibandytapahtumat, joukkueelle kertyy yli sata toimintapäivää vuodessa. Sopivan kohtuullinen määrä 11-vuotiaiden liikuntaharrastukselle, jolloin jää aikaa ja rahaa myös muuhun!


41 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page